ESITTELY

Tuomaalan tila sijaitsee Oriveden Otteleella/Päijälässä (ent. Längelmäki) puhtaan ja kalaisan Pitkäveden rannalla. Se on Oriveden kaakkoiskolkassa, itäisellä Pirkanmaalla; matkaa Orivedelle 45 km, Kuhmoisten kirkonkylään on 19 km. Tampereelle, Lahteen, Jyväskylään ja Hämeenlinnaan on reilun tunnin automatka, Helsinkiin 2,5 tuntia. Pitkävesi on kymmenen kilometrin pituinen ja pari kilometriä leveä järvi. Mökkien ympäristössä on paljon luonnontilaista rantaa. Mökeillä voi nauttia todella luonnon rauhasta.

Tuomaalan tila on nykyisin luomutila. Se on ollut yli sata vuotta saman suvun hallussa. Tilan maat rajoittuvat kolmen kilometrin matkalta Pitkäveteen, eli mökkien ympärillä on paljon omaa tilaa veneillä ja samoilla. Vanha päärakennus korvattiin uudella vanhan mallisella vuonna 2007. Ympäristössä on vuokramajoituskäytössä vanhoja aittoja, rantasauna ja saunakamari sekä vanhempi iso hirsirakenteinen talo Pajamäki ja uusi keväällä -21 valmistunut moderni hirsimökki Villa Vanamo.

Päijälän kylä on pieni mutta varsinkin kesäaikaan virkeä luonnonkaunis kylä. Venematkan päässä mökeiltä on Niilo Suojoen rakentama Riihigalleria, jossa on kesäisin taidenäyttelyitä. Päijälän Pirtti on kyläyhdistyksen keskuspaikka, jossa on erilaisia tapahtumia ja toreja. Kesälauantaisin siellä on myös kirjasto avoinna. Sieltä lähtee myös parin kilometrin pituinen luontopolku. Kylän sillan kupeessa on lauantaiaamuisin paikallisten myyjien pieni tori. Päijälän kristillisen yhdistyksen yli 100-vuotias rukoushuone on heinäkuussa avoinna tiekirkkona; sielläkin on pienimuotoisia taidenäyttelyitä. (Aktiviteetit: http://www.paijala.fi) Tuomaalan tilalta voi vuokrata kanootteja ja kuljetuksen Pitkäveden melontareitin alkuun noin 17 km:n päähän ja meloa takaisin kylälle tai vuokraamalleen mökille. Melontaretkeen voi yhdistää vaikka pelkän yön saunamökillä saunomisineen.

Mökeille on tultava autolla, mitään julkista liikennettä ei ole. Samoin kaupassa on käytävä etukäteen, sillä lähimpään kauppaan on parikymmentä kilometriä. Tuomaalan tilan mökeillä saat olla omassa rauhassa, kalastaa, marjastaa, sienestää tai vain nauttia luonnosta. Iltaisin voit saunoa, kylpeä paljussa (Vanamo), ja ihailla upeita auringonlaskuja. Mökit on varusteltu kaikin mukavuuksin, joten voit todella rentoutua lomallasi.

Tilalta myydään myös klapeja ja luomukaurahiutaleita.

%d bloggers like this: